Прес релийз

25 години TERRA TRAC от CLAAS в Падерборн – 35 години опит с TERRA TRAC

IПрез лятото на 2022 година CLAAS Industrietechnik в Падерборн може да се похвали с 25 години разработване и производство на собствените си задвижвания TERRA TRAC и с 35 години опит с TERRA TRAC

Лятото на 1997 година не само отбеляза паметна дата за технологията за прибиране на реколтата с комбайни, но също и за широкото пазарно приемане на щадящите почвата вериги, монтирани на самоходни комбайни. От този момент нататък, верижните блокове с фрикционно задвижване, разработвани и преминали екстензивни изпитания от CLAAS Industrietechnik (CIT) в Падерборн се превърнаха в стандарт и еталон за индустрията.

Първоначално предлагана за LEXION, разработката премина процес на скоростно усъвършенстване. През 2004 година комфортното движение бе съществено подобрено чрез представянето на гумени амортисьори за осите и задвижването, които до този момент бяха монтирани чрез използването на твърда свръзка. Разработването на хидропневматичното окачване отбеляза огромен скок, който отличи генерацията на TERRA TRAC през 2011 година и продължава да предоставя отлични комфортни характеристики до днешна дата. Функцията предоставя възможност за съществено подобрение при следването на терена, наред с достигане за пръв път на максимална скорост от 40 км/ч по пътищата.

„След първоначалния скептицизъм, бързо успяхме да убедим все повече фермери и арендатори в преимуществата на технологията TERRA TRAC“, си спомня д-р Улф Лейнхаузер, главен изпълнителен директор на CLAAS Industrietechnik в Падерборн. „Броят на машините, оборудвани с технологията за задвижване TERRA TRAC, първоначално беше малко над 10 процента, а днес броят надвишава 50 процента само за гамата LEXION. В Северна Америка, над 70 процента от машините LEXION се доставят с нашето верижно задвижване, докато във Великобритания, процентът надвишава 90.”

Задвижванията TERRA TRAC са обект на продължаващо разработване и развитие. През 2019 година CLAAS разшири гамата комбайни с високи работни характеристики с технологията TERRA TRAC чрез представянето на LEXION 5000/6000/7000/8000. През същата година, производството на серията AXION TERRA TRAC, показана като концепция на Агритехника през 2017 година, стартира с два модела. AXION все още е единственият трактор на пазара с цялостно окачване и полугъсенично задвижване. В края на 2018 година CLAAS също добави два фуражни комбайна JAGUAR с интегрирани верижни задвижвания към продуктовия си портфейл. Машините са оборудвани със задвижвания, включващи патентована система, щадяща почвата, позволяваща намаляване на контактната площ на задвижванията при изпълнение на завои в края на нивата/поляната, предоставящи предимствата на технологията TERRA TRAC на ливади/морави и чувствителни зони.

Най-новият член на семейство TERRA TRAC от CLAAS е TRION. Пусната на пазара през 2021 година, за пръв път машината включва опция за средно размерен модел 5-бразден култиватор с TERRA TRAC от фабриката в Падерборн.


35 годишен опит: Ноу-хауто на TERRA TRAC също се търси на външни пазари

Но опитът на CLAAS с гъсенични задвижвания, щадящи почвата, се простира още 10 години назад - до 1987 година. „На изложението за фермерски иновации CLAAS демонстрира своя DOMINATOR CS с две гъсенични задвижвания“, заяви Роберт Обермайер-Хартман, старши управител на продуктова стратегия и съвременно развитие. Тъй като общата габаритна ширина надвишаваше 4,00 м, машините предимно бяха резервирани за пазарите в Северна Америка, като поради това само малък брой машини бяха продадени в Европа – например във Великобритания. „Поглеждайки назад, комфортът на придвижване беше много нисък, поради липсата на окачване“, добавя Роберт Обермайер-Хартман. „С актуалните ни задвижвания TERRA TRAC, ние се придвижваме към коренно различно ниво. На полето и все по-често при движение по пътищата, нашите шасита са по-добри от класическите колесни шасита в много отношения, както и по отношение на комфорта по време на движение.“

Технологиите и опита също са високо ценени от външните клиенти в продължение на доста години. TERRA TRAC верижните задвижвания на CLAAS Industrietechnik се монтират на самоходни комбайни за цвекло и зеленчуци, но също така на самоходни и прикачени комбайни за картофи. Допълнителните приложения също включват резервоари за разпръскване на течен тор със задвижвания TERRA TRAC и задвижващи оси от гамата ACTIVE DRIVE. Благодарение на допълнителната „мощност“, по-леките трактори с по-малка теглителна сила са напълно достатъчни, като при тях може съществено да се намали буксуването на колелата чрез монтиране на задвижващата ос под шейната. Взаимодействието между намаленото тегло, редуцирано буксуване на колелата и наличие на голяма контактна площ, щади почвата по начин, който не е прилаган в миналото.

До днешна дата, CLAAS Industrietechnik в Падерборн е произвело и продало 35 000 TERRA TRAC задвижвания в Падерборн.


Списък с паметни събития за технологията TERRA TRAC от Падерборн

  • 1997: Представяне на TERRA TRAC за комбайни CLAAS LEXION
  • 2004: Представяне на гумени амортисьори за повишен комфорт при управление
  • 2006: 2-ро поколение TERRA TRAC с подсилена рама, отлята като един детайл за новия LEXION 600
  • 2011: Представяне на хидропневматично  окачване и максимална скорост от 40 км/ч
  • 2017: AXION TERRA TRAC като концепция на Агритехника
  • 2018: Представяне на два модела JAGUAR TERRA TRAC с уникална функция за обработване на почвата
  • 2019: Стартиране на серийното производство на два модела AXION TERRA TRAC
  • 2019: Представяне на LEXION 5000/6000/7000/8000 с десет модела TERRA TRAC

2021: Представяне на серията TRION с шест модела TERRA TRAC

  • Февруари 2022: JAGUAR TERRA TRAC № 100 слиза от поточната линия в Харзевинкел
  • …следващо събитие: Агритехника 2023

CLAAS предлага TERRA TRAC шасита за следните серии:

  • AXION TERRA TRAC 930/960
  • JAGUAR TERRA TRAC 960/990
  • LEXION 5000/6000/7000/8000
  • TRION 500/600/700